woensdag 6 februari 2008

Comazuipen, de nieuwe trend?

Comazuipen nieuwe trend?

Comazuipen, het begint als een spelletje maar is dit het ook?
Onder de jongeren lijkt dit onschuldig. En is het wel grappig als iemand van zijn fiets valt. Maar blijkt dit ook nog grappig te zijn als t uitloopt op ziekenhuisopnames. De term comazuipen word gebruikt voor het overmatige drink gebruik van alcohol onder jongeren.
Jaarlijks worden er tientallen jongeren in coma binnengebracht. 1 tiende hiervan overleeft het niet. Het gebeurt zoveel maar van wie is dit nu eigenlijk de schuld? En wat doen we hieraan?

Een 16-jarige Duitse scholier is overleden na een spelletje 'comazuipen'.
De jongen had achter elkaar 52 glazen tequila naar binnen gewerkt. Toen hij in coma het ziekenhuis werd binnengebracht, had hij een alcoholpromillage van 4,8. Dat was een maand geleden.
De Berlijnse politie onderzoekt of de caféhouder of bezoekers van het café kunnen worden vervolgd omdat ze de jongen niet hebben gestopt. Mogelijk kan hen dood door schuld ten laste worden gelegd.
Bron: www.rtlnieuws .nl
Comazuipen ook probleem in Nederland
Nadat men eerder dit jaar in Duitsland al groot alarm sloeg, slaat de jeugd van Nederland ook aan het comazuipen. Kinderarts Van der Lely schat dat er dit jaar 500 kinderen in het ziekenhuis belanden wegens alcoholvergiftiging. Hij baseert zich op een nieuw systeem, dat dergelijke gevallen registreert.
Volgens Van der Lely is een gevalletje alcoholvergiftiging zeer schadelijk voor het jonge brein. In zijn praktijk maakte hij intelligente kinderen mee, die in nog geen vier maanden van een hoog VWO niveau naar het VMBO afgleden. En dat moet het kind voldoening geven, de rest van het leven. Het aantal kinderen met een vergiftiging verdubbelt elk jaar, ook het promillage wordt hoger. De gemiddelde leeftijd is zelfs schokkend: 13,5.
Bron: www.endandit.nl
Er is voldoende informatie over het alcoholgebruik onder jongeren. Maar wat doen we ertegen? zijn de jongeren zich er wel van bewust van het met hun lichaam aandoet?

Geen opmerkingen: