donderdag 7 februari 2008

Waarom en wanneer drinken jongeren?

Waarom en wanneer drinken jongeren?

Mensen drinken alcohol vaak voor een bepaalde reden, maar het kunnen heel verschillende redenen zijn, zoals:

- voor de gezelligheid;
- ontspanning;
- voor de smaak;
- op feesten;
- om je zorgen te vergeten;
- geloof;
- bewijzen dat ze volwassen zijn;
- een kick krijgen;
en natuurlijk om stoer te doen, niet te vergeten.
Het christendom vind het wel voor een deel wel goed, want het wordt in de kerk gezien als een symbool van het bloed van Jezus.
Alcohol drinken om stoer te doen, komt meestal voor bij jongeren.
Een aantal jaar geleden dronken kinderen tot 17 jaar het liefst een glaasje fris. Tegenwoordig staan de mixdrankjes op de nummer een van deze leeftijd. De drankjes worden in grotere getallen verkocht en drinken gemakkelijk weg, vanwege hun zoete smaak. Er is een regel, dat jongeren onder de 16 geen alcohol mogen kopen, maar die regel blijkt niet te werken. 45 % van de groep tot 16 jaar lukt het om alcohol te kopen in een supermarkt of een drankje te bestellen in een discotheek. In de kroeg krijgen ook een aantal mensen zonder veel vragen een glaasje alcohol. Als het ze niet lukt, een glaasje alcohol te krijgen, vragen ze gewoon aan iemand anders of die het dan voor ze willen halen. De meeste jongeren drinkt zijn alcohol als eerste in de familie. Al snel komt het gebruik van de vriendenkring erbij. Ze gaan allerlei dingen proberen met alcohol en ook kijken wat het met hen doet.
In Nederland kun je op veel manieren met alcohol in aanraking komen. Alcohol is geen verboden middel en wordt door veel volwassenen gedronken in onze cultuur. Alcohol is een legaal middel, dus het is ook makkelijk te krijgen. Aan jongeren onder de 16 jaar mag geen zwak- alcoholhoudende drank worden verkocht, zoals bier en wijn, en aan jongeren onder de 18 jaar geen sterke drank.
Veel jongeren drinken alcohol om stoer te doen, maar de meeste drinken het omdat ze het lekker vinden bijvoorbeeld tijdens het eten of omdat het gezellig is bij het uitgaan. Als je een paar glazen op hebt voel je je meestal wat losser en ga je gemakkelijker dansen en andere dingen. Je legt ook vaker makkelijker contact als je wat glaasjes op hebt. Ook als je verlegen bent helpt het dus om een drankje te drinken. Als je een goed humeur hebt, kun je ook wat lacheriger worden, maar als je niet zo lekker in je vel zit, kun je je juist minder goed gaan voelen.
Andere mensen drinken het omdat ze erbij willen horen. Verder is alcohol heel algemeen; als je gezellig samen bent met je vrienden, lijkt het er echt bij te horen. De sociale druk kan dan ook erg groot zijn, zoals bijvoorbeeld wat doe je ongezellig. Dat is ook vaak de reden om wat te bestellen.
De alcoholreclame speelt ook hier een rol. In reclames wordt vaak gezegd dat je door alcohol drinken een fijner leven krijgt en dat je altijd leuke dingen meemaakt. Ook daarom gaan steeds meer jongeren alcohol drinken.
Ook om te ontspannen wordt vaak alcohol gebruikt. Bijvoorbeeld omdat jongeren het druk hebben met school, sport, hobby’s en bijbaantjes. Als je voor deze redenen alcohol drinkt, loop je het risico steeds meer te gaan drinken, omdat je het gevoel krijgt dat je alcohol nodig hebt.

Geen opmerkingen: